onsdag 24 augusti 2016

Romandebutanten Johanna Jensen bygger broar genom att berätta om kärlek

Författaren Johanna Jensens debutroman ”På okänd väg” går emot strömmen, genom att skildra en bisexuell trekantsrelation ur ett kristet perspektiv. Hennes avsikt är inte att provocera, utan hon vill bjuda in till förståelse mellan olika trosuppfattningar och sexuella orienteringar, och framför allt vill hon berätta en kärlekshistoria.


Framsida "På okänd väg"
Går det att skriva en bisexuell roman med Lolita-känsla i kristen miljö, utan att det blir snuskigt eller blasfemiskt? Johanna Jensen har lyckats med detta i sin debutroman ”På okänd väg”. Hon lever sig in i konfirmanden Malin lika väl som i Albrecht som med bästa avsikter deltar som volontär i konfirmandlägret och snart dras in i oväntade känslor för den bara till synes hjälplösa flickan. Senare tillkommer den både finkänsliga och teknikintresserade Ylva, som är ateist och får förbli det under hela romanen. Sällan att en kristen författare visar lika mycket respekt för kristna som för icke-religiösa övertygelser. Likaså verkar det helt naturligt att hennes karaktärer hamnar i ovanliga relationskonstellationer, eftersom allt är buren av ömsesidig kärlek. Så blir boken inte bara en spännande och hjärtevärmande läsning utan även en plädoajé för mångfald och tolerans. Boken har kommit ut i augusti 2016 hos Vingars förlag, både som mjukband och som e-bok.
Språkgranskaren Margareta Börjesson skrev på sin Facebooksida om sitt arbete med boken: ”Roligt och engagerande, fick tända om vedspisen flera gånger dagligen, eftersom jag glömde fylla på ved – uppslukad av manuset! Mera sådant!”
Johanna Jensen, 48 år, har docentkompetens i psykologi. Hon är född i Tyskland och kom till Sverige 11 år sedan, för att arbeta som universitetslektor. Nu bor hon med sin fru Ester i en villa i Kristianstad. Efter att ha skrivit romanen ”På okänd väg” valde hon en kvinnlig pseudonym, trots att hon biologiskt sett är en man, för att läsarna skulle lägga märke till relationerna och känslorna som uttrycks i romanen. Därmed började en ”okänd väg” även för henne: hon märkte snart att kvinnorollen passade henne bättre än livet som man, och hon har nyligen officiellt bytt namnet till ”Johanna”. Just nu arbetar hon på sin nästa roman ”Mördarens dotter”.

På okänd väg
Författare: Johanna Jensen
Förlag: Vingars förlag, www.vingarsforlag.se
402 sidor, mjukband och e-bok. Nu i bokhandeln.
Mjukband:
ISBN 978-91-983200-0-8, beställ; smakprov
E-bok:
ISBN 978-91-983200-1-5, beställ; smakprov

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar